márkák

2011. február 27., vasárnap

Nem kevesebb mint 10 film kaphatja még meg az arany szobrocskát, a többiek már kiestek a rostán. A legnagyobb esélyt a Király beszéde, a Social Network, a Black Swan és az Eredet mondhatja magáénak, de például A harcos is bejöhet surranópályán.
 A király beszéde
 











A történet: A dadogós királyfi átlép az árnyékán és megmenti a világot. A hercegi élet sem fenékig tejfel. Majdnem igaz mese.
Esélyek: Nagy esélyes a legjobb férfi főszereplő díjára Colin Firth is, de legkevésbé akkor lepődnénk meg, ha Tim Burton neje, Helena Bonham Carter megkapná a legjobb női mellékszereplő díját is. Valamit biztos nyernek, mert 12 jelölést kaptak.
 NEON tipp: Nagyon sokszor előfordult már, hogy a legtöbb díjra jelölt film, nem vitte el a fődíjat. Úgyhogy mérget senki ne vegyen rá, pláne, hogy sokkal drámaibb mozik is versenyben vannak, mint a 127 óra, A Harcos vagy a Fekete Hattyú.
 127 óra


A történet: A sziklamászó egy üregbe szorul, ahol végiggondolja az életét. Belső utazás, jó rendezővel, öt napig. És persze ez is igaz történeten alapul.
Esélyek: A film rendezője Danny Boyle, aki a Gettómilliomossal és a Trainspottinggal is bizonyította már, hogy bármikor Oscar-díj esélyes filmet tud csinálni, bár hullámvölgyei neki is voltak. Őt most nem jelölték legjobb rendezőnek, de a filmért vagy a forgatókönyvért ő is kaphat szobrot.
NEON tipp:  Meglepne minket, ha legjobb filmként nyerne a 127 óra, viszont összesen hat jelölést kapot, a maradék ötben még simán viheti az Oscart, például James Franco a legjobb férfi főszereplő díját nyerheti.
 Fekete hattyú

 A történet: Egy lány, aki bármikor szívesen megy vissza ugrálni a balettba. A szépséget lassan felzabálja a benne lakó szörnyeteg, a főszerep nem mindig öröm. Natalie Portman telesírja a zsebkendőt.
Esélyek: Tíz jelöléssel valamit csak hazavisznek, még a nagydíjra is esélyesek. És Natalie Portman már a Golden Globe-ot is hazavitte ezért a szerepért.
NEON tipp: Az lehet a bukó, hogy a Fekete Hattyú azért túl drámai és sötét, az Oscar zsűri jobban szokta szeretni a problémákat könnyedebben feldolgozó filmeket (egy pont A király beszédének). A másik nehézség, hogy a legjobb rendező díját nem kapta meg Daniel Aronofsky A pankrátorért, de most David Fincher viheti el előle a Social Networkkel. Ugyanígy Annette Bening is régen vár már egy Oscarra, lehet, hogy megadják neki a legjobb női főszereplő díját Natalie helyett. Igazi mindent vagy semmit film.
 A harcos

A történet:  Két hatalmas lúzer is kiadhat egy bajnokot. Mi más lenne, mint igaz történet az amerikai írek ikonjáról "Irish" Mickey Ward ökölvívóról. És Christian Bale megint fogyott negyven kilót.
Az esélyek: A filmben Mark Wahlberg és Christian Bale egymást múlja felül, de még az édesanyjukat játszó Melissa Leo is Golden Globe-ot kapott.
NEON tipp: Kiderül mit ér az amerikai, ha ír. Simán kaphatna, de nem hisszük, hogy befutó lesz. Viszont a tíz jelölésből amit a film kapott, Bale-nek a legjobb mellékszereplőért járó díjat simán odaadnánk.
Eredet

A történet:  Az alvászavarral küzdők kedvenc filmje. Aludni veszélyes, álmodni halálos. A betörők már az agyadban járnak, egy fura kis pörgettyűvel. 
Esélyek:  Két éve mellőztek egy olyan sikerfilmet, mint A sötét lovag, ezért az Eredetnek most akár komoly esélyei lehetnek ha a Social Network nem viszi el előle a pálmát.
 NEON tipp: Meglepetés lenne, ha elvinné a legjobb film díját, csak azért, hogy Hollywood kompenzáljon a vád miatt, hogy tömegfilmet nem díjaznak. De akkor se omlanánk össze, ha megkapná, mert nem rossz film.
 Social Network - A közösségi háló

A történet:  Mark Zuckerbergnek 500 millió barátja van, mégis nehéz nőt szereznie. Geekstory a geekek korában.
Esélyek:  A Golden Globe-on már vitt, amit vihetett. Most is a legnagyobb esélyesek egyike. A nyolc jelölésből mindenesetre biztos visz párat.
 NEON tipp: Nem szeretjük az olyan filmeket, ahol élő emberről készül film, aki még a csúcson van. Ki tudná megmondani, hogy lesz-e Facebook tíz év múlva? Viszont David Fincher jó rendező, a téma pedig benne van a levegőben. Bármi lehet.
 A félszemű

A történet: A meleg westernfilm után, most itt van a feminista western.  A lány elindult a semmirekellő békebíróval megbosszulja apja gyilkosát.
Esélyek: Tíz jelöléssel valószínűleg lesz pár Oscar. Amúgy a legjobb filmek között titkos esélyes, de Joel & Ethan Coen a rendezői díjat nehezen fogja megkapni Aronofsky és Fincher mellett.
NEON tipp:  Mindig vannak az Oscar átadókon slágertémák. Tavaly az iraki háború, máskor a melegek témája, most két női szerepekkel foglalkozó film is bekerült (a másik a The Kids Are All Right, de a Winter's Bone is ilyesmit boncolgat), így akármi lehet. Ha ezt látják időszerű témának Hollywoodban, nem a geekeket, akkor ez fogja nyerni a nagydíjat.
 Winter's Bone

A történet: Egy sikeres regényből filmre váltott történet. A lány keresi édesapját, aki eltűnt tetemes adóssággal és sok titokkal.
Esélyek: A legnagyobb amerikai független filmes fesztiválon a Sundance Fesztiválon már nyert, de az Oscart ritkán adják független filmnek.
 NEON tipp: Szerintünk biztos nem nyer, de kellenek ilyen filmek a díjátadóra, hogy legyen átjárás a független filmekből a mainstreambe. Tarantino is így kezdte.
 The Kids Are All Right

A történet: A lányt leszbikus szülők nevelik, így a két anyától elindul, hogy megkeresse a spermadonort. És apu jön.

Esélyek:  Nem sok, de Annette Beningnek meglehet végre az Oscar a legjobb női főszerepért.
NEON tipp: Nézd meg a filmet, ha hozzájutsz, nem rossz. Be kellett kerülnie a legjobb filmek közé is, annyi pénzt és nézőt hozott ez a független film.
Toy Story 3
A történet:  Mit csináljon egy játék, ha felnő a gazdája? Buzz és Woody összetartja a szétrabolt csapatot.
Esélyek: A Pixar és a Disney tényleg magas színvonalú filmjeinek elismerése. Vajon most tényleg legyőzheti a számítógép a húsvér színészeket?
NEON tipp:  Vak barlangi gyíkok legyünk, ha nyer. 

Szavazz!

Melyik film nyeri az Oscart?
 

Kommentek
1
címkék: film, Oscar-díj, Oscar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése