márkák

2011. február 8., kedd

batikolás

Légy szexi hippi a nyáron! Készíts ruhát Magadnak!
Természetesen mi is megvizsgáltuk a tervezők legújabb tavasz-nyári kollekcióit, s izgalmas dologra bukkantunk a Blumarine-nál. Anna Molinari egy nagyon régi módszert alkalmazott a ruhák dekoratívvá tételéhez, ami nem más, mint a batikolás.

 
Nem úgy kell természetesen elképzelni, hogy ő állt neki anyagot festeni, a textilgyártók megoldották helyette ezt a feladatot. Azonban ő előszeretettel föl is használta ezeket a mintás anyagokat vadonatúj szereléseihez.
A „véletlen művészetét” textíliákon alkalmazva már ősidők óta fölfedezték, s folyamatosan újra divatba jön. Gondoljunk csak a '60-70-es évek hippi korszakára, amikor a fiatalok saját kezükkel és kreativitásukkal készítették el a viseleteiket. Hűen elveikhez, a természet adta lehetőségeket kihasználva festették és dekorálták színes ruháikat. Nagyon fontos, hogy egyediek is voltak, hiszen lehetetlen két egyformát készíteni.
A módszer legalább olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.
A batikoláshoz nem szükséges más, mint egy csomag vagy flakon vízben oldódó textilfesték (művészellátókban, illetve kreatív boltokban beszerezhető), egy nagy edény, néhány darab kő, spárga, egy kevés ecet, illetve egy festésre váró világos színű, 100% pamut (!) ruhadarab.
 
Első lépésben forralj vizet a fazékban, és oldd föl benne a kívánt színű festéket. Fogd a ruhát, csomagold bele a köveket, ahová a mintát szeretnéd elhelyezni, és rögzítsd a spárgával (a spárgát több helyre önmagában is rákötözheted, csomózhatod, így a felületen izgalmas minták alakulnak ki). Ez után dobd a ruhát a forró festékes oldatba, s hagyd pár percig ázni. Miután kivetted, bontsd ki a csomókat, vedd ki a köveket, s máris eléd tárul a mintás anyag. Öblítsd ki hideg, kb. 3 evőkanálnyi ecetes vízben, ez megköti a festéket a ruhán, kevésbé engedi fakulni a mosások során.  Ha megszáradt, már csak annyi a dolgod, hogy kivasalod, ez szintén segít a szín tartósságát megőrizni, ezután hordhatod is.
 
Az egésznek a titka, hogy ahol a spárga leszorítja az anyagot, illetve ahol az gyűrődik, oda nem jut be a festék, így nem engedi beszínezni. Ott marad az alapszín, ami egyben a mintát képezi. Mindezt többször eljátszhatod egymás után, különböző színű festékekkel, de ügyelj arra, hogy mindig a világosabb árnyalattal kezdd, és úgy haladj a sötétebb felé, így átmeneteket képezhetsz. A többi a kreativitásodon, illetve a véletlenen múlik.
 
Ezek a típusú minták leginkább az egyszerű vonalvezetésű ruhadarabon mutatnak a legjobban, mint a trikó, atléta, ingruha, nadrágok, de a Blumarine-tól is elleshetünk egy-két ötletet.
Remélem mindenkinek sikerül elkészíteni, a legrendibb nyári ruhadarabját. Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése